Ръководителят на Световната здравна организация към ООН (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус каза,

...
Ръководителят на Световната здравна организация към ООН (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус каза,
Коментари Харесай

СЗО отчита близо 10 000 жертви на COVID-19 след празниците

Ръководителят на Световната здравна организация към Организация на обединените нации (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че празничните събирания и разпространяването на на един от най-опасните варианти в международен мащаб са довели до повишено предаване на COVID-19 предишния месец, предава " Асошиейтед Прес ".

Според Гебрейесус, през декември са докладвани близо 10 000 смъртни случая, докато приемът в болница през месеца е скочил с 42% в близо 50 страни - най-вече в Европа и Америк.

" Въпреки че 10 000 смъртни случая на месец са доста по-малко от пика на пандемията, това равнище на предотвратими смъртни случаи не е задоволително ", сподели генералният шеф на Световната здравна организация пред кореспонденти от централата й в Женева.

Той сподели, че е несъмнено, че случаите се усилват на други места, които не са докладвали, като прикани държавните управления да продължат наблюдението и да обезпечат непрекъснат достъп до лекуване и ваксини.

Гебрейесус сподели, че разновидността JN.1 в този момент е най-разпространеният в света. Това е вид на омикрон, тъй че актуалните ваксини към момента би трябвало да обезпечават известна отбрана.

Мария Ван Керхов, механически началник в СЗО за COVID-19, цитира увеличение на респираторните болести по света поради ковид, само че също и грип, пневмония и други.

" Очакваме тези трендове да продължат през зимните месеци в северното полукълбо ", сподели тя, като в същото време означи увеличението на COVID-19 в южното полукълбо - където в този момент е лято.

Въпреки че пристъпите на кашлица, подсмърчане, тресчица и отмалялост през зимата не са нищо ново, Ван Керхов сподели тази година по-специално,  " виждаме взаимна циркулация на доста разнообразни типове патогени ".

Служителите на СЗО предлагат хората да се имунизират, когато е допустимо, да носят маски и да се уверят, че вътрешните пространства са добре проветрени.

" Ваксините може да не ви спрат да бъдете инфектирани, само че сигурно понижават доста шанса ви да бъдете приети в болница или да умрете ", сподели доктор Майкъл Райън, началник на отдела за незабавни случаи в СЗО.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР